Senang ke bisnes online ni?

(Motivasiperniagaan.com adalah inisiatif sekumpulan usahawan untuk berkongsi ilmu dan pengalaman di dalam dunia perniagaan. Penyampaian di dalam artikel ini adalah berdasarkan situasi semasa dunia perniagaan di Malaysia pada masa ini)

Bisnes online atau perniagaan secara di atas talian adalah merupakan perniagaan di alam maya dan masih mengamalkan tatacara perniagaan konvensional.

Ramai yang beranggapan perniagaan atas talian ini menarik. Antara sebab utama ramai yang meminati perniagaan secara atas talian ini ialah;

  1. Pengaruh Facebook. Facebook banyak memaparkan kejayaan individu yang menceburi bisnes online ini. Bermula dari hutang keliling pinggang dan akhirnya menjadi jutawan segera. Ramai yang kagum dengan usahawan ini dan ramailah yang ingin mengikuti cara mereka. Sedangkan pada hakikatnya tidak ramai yang menjadi kaya sebegitu hanya dengan bermain Facebook dan smart phone di tangan. Apa yang diceritakan kepada kita hanyalah sinopsis sahaja sedangkan apa sebenarnya yang mereka buat adalah rahsia besar.

  1. Kekurangan ilmu tentang apa itu perniagaan atas talian. Perniagaan atas talian bukanlah mudah. Hakikat yang sebenar untuk membuka kedai online adalah lebih mencabar dari membuka sebuah kedai di dunia nyata. Kami akan kupas mengenai tajuk ini nanti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s